Víz-víz hőszivattyúk

Showing all 10 results

http://1.1.1.5/bmi/www.acrux.hu/heat_pump/pic/water2water_model.jpg

A víz-víz hőnyerés működése

Ezek a rendszerek a fűtési energiát  közvetlenül a talajvízből nyerik. ehhez nyerő és nyelő kútpárra van szükség.

A felszín alatti víz energiaforrásként történő felhasználásának egyik előnye az állandó hőmérséklet egész évben.

A felszín alatti víz hőmérséklete általában 8 és 15 Celsius fok között van. Ez már elegendő ahhoz, hogy biztosítsa a magas SCOP értékű fűtési energiaellátást és a melegvízellátást a hőszivattyú-technológiával.  Legnagyobb hátránya,hogy csak ott valósítható meg, ahol elfogadható  mélységben van elég víz a hőszivattyú működtetéséhez.

Kutak készítése

A talajvíz fűtési energiájának felhasználása érdekében  előkészítő munka és kútfúrás szükséges. A víz-víz rendszerű hőszivattyúk telepítésekor minimum két kutat kell készíteni,amelyeket nyerő illetve nyelő kútnak nevezünk.  A nyerő kútból kinyerjük a vizet; a nyelő kútba pedig visszavezetjük a hőszivattyún keresztül áramoltatott vizet. Lényeges szempont a vízadó réteg elhelyezkedése. A felszínközeli vizek-amellett, hogy szennyezettek,a felszíni hőingadozásnak kitettek. A nagy mélységben lévő vizek kinyerése költséges,s emellett a szivattyúzási energiaszükséglet is megnő. Kisebb családiházas rendszereknél a 10 és legfeljebb 30 méter közötti fúrási mélység ideálisnak bizonyult a talajvízszivattyúk működéséhez. A kutak építésénél fontos tényező a nyerőkút és a nyelő kút közötti megfelelő távolság, hogy a melegebb feljövő víz és a lehűtött visszatérő víz ne keveredjenek egymással. Figyelembe kell venni a kút tervezőjének a víz áramlási irányát,s a nyelő kútnak a nyerő kút után kell lennie az áramlás irányában, minimum 20 m távolságban.. A nyerő kút megfelelő vízhozamának teszteléséhez három napos folyamatos szivattyúteszt szükséges. Ez alatt az idő alatt ellenőrzik a víz hőmérsékletét annak  érdekében, hogy a hőmérsékletet ez idő alatt ne csökkenjen  min.60C-os hőmérséklet alá. Erre a rendszer megbízható működésének ,az elpárologtató elfagyásának garantálásához van szükség. Egy további fontos szempont – a korróziós károk elkerülése érdekében a vízben levő szuszpendált anyag mennyisége nem haladhatja meg az egyes küszöbértékeket vagy nem lépheti túl azokat. Ezért víz elemzést célszerű elvégezni .

Előtét hőcserélő alkalmazása

A víz-víz hőszivattyúk és kút közé célszerű, és egyes esetekben előírás előtét hőcserélő alkalmazása vízbázis védelmi szempontból. Havaria esetén csökken a vízbázis szennyeződésének veszélye. Emellett védelmet jelent a hőszivattyú elpárologtatójának. Az előtét hőcserélő lehet kompakt lemezes hőcserélő tiszta víz esetén,vagy szerelhető lemezes hőcserélő. A működési megbízhatóság biztosítása érdekében egy vízszűrőt kell beépíteni a kút és előtét hőcserélő közé.

A rendszer előnyei:

Magas SCOP érték

Hatékony passzív hűtés kialakítható

A rendszer hátrányai:

Optimális mélységben bő vízadó réteg szükséges.

A kútkészítés költséges és engedélyhez kötött

A vízadó réteg elapadása esetén nem működik

A nyelőkút szűrőjének eltömődés szintén működési zavart okoz