Hőszivattyúk hulladékhőre

A szennyvíz, valamint az elfolyó termálvizek, mint energiaforrás rendkívül olcsó, mivel a gazdálkodó ipari üzemeknél, nagyvárosokban és a szennyvíztisztító telepeken folyamatosan keletkeznek olyan nem kívánatos melléktermékek, amelyeket hasznos módon lehet felhasználni. Ezek hője, ami hulladékként távozott a csatornából a megfelelő technológiával, a legkedvezőbb gazdasági feltételekkel újrahasznosítható melegvíz előállítására.

Az energiakonverziós technológiák, amelybe beletartozik a hulladékhő visszanyerő rendszerek, az utóbbi években jelentős figyelmet fordítottak a tüzelőanyagok kimerülése, az emelkedő olajárak, az éghajlati viszonyok változása és a globális felmelegedés miatt. Az alacsony hőmérsékleten történő alkalmazásához a hőszennyezésnek sok forrása van, és a kutatók számos visszanyerő rendszert és lehetséges hasznos alkalmazást javasoltak. Ezenkívül sokféle berendezést használnak hulladékhő energia visszanyerésére különböző rendszerekből alacsony, közepes és magas hőmérsékleti alkalmazásokban.

Ez egy hatékony lehetőség az elfolyó 30-500C – hőmérsékletű termálvizek hasznosítására a magas hőmérsékletű fűtési rendszerekben.

Magyarországon rengeteg termálfürdő található, és jelentős mennyiségű termálvizet használnak fel fűtésre. Az elsődlegesen felhasznált vizet 30-500C hűtőtavakba vezetik el. Ez jelentős környezeti szennyezéssel jár, és emellett óriási energiapazarlás. A hulladékhő hasznosító hőszivattyúinkat magas elpárolgási és magas kondenzációs hőmérsékletekre terveztük. Ennek megfelelően termékeinkkel célszerűbb hasznosítani a 30-500C hőmérsékletű elfolyó termálvizeket, mint 200C körüli hőmérsékletre visszahűtve alacsony elpárolgási hőfokszintekre tervezett hőszivattyúkkal felhasználni fűtési célra. Ezzel nagy mennyiségű CO2 kibocsájtás csökkentést lehet elérni. Az ipari alkalmazásoknál, magas hőmérsékletű fűtési és HMV igények jelentkeznek, ezen hőszivattyúinkkal igen magas hatékonyságot, és jelentős energia megtakarítást és CO2 kibocsájtás csökkenést lehet eredményezni.

Mely területen alkalmazható?
 • Kórházak, mosodák, éttermek magas hőmérsékletű HMV ellátására amennyiben rendelkezésre áll 300C feletti hőnyerési lehetőség.(elfolyó víz,vagy mély fúrású kutak)
 • Magas épületek radiátoros, légtechnikai fűtéseihez
 • Távfűtések hatékony növelésére
 • Mindenhol, ahol 300C-500C  hőfok közötti hulladékhő, vagy kútvíz rendelkezésre áll, és magas hőmérsékletű fűtési igény jelentkezik.

A maximálisan elérhető hőfok 820C.

Az ipari rendszerekben az épület és technológiai hűtés/fűtés céljára együttesen kialakítható. Termékeink a Vaporline GWT típusú rendszereink közvetlenül a kútvízből vagy hulladékhőből vonják el a hőt. A felhasználható kútvizek, valamint a termálvizek maximálisan megengedett hőfoka 250C-500C közötti érték. A hőfok szabályozása 500C-820C között lehetséges.

Hulladékhő hasznosító szivattyúink közül választható az alábbi termékek közül
 • GWT40
 • GWT50
 • GWT300
 • GWT75
 • GWT100
 • GWT150
 • GWT200
 • GWT250
 • GWT300
A hőszivattyú hulladékhőre felhasznált energia megtérülési ideje

A gázkazánok évi energia felhasználása jóval magasabbnak bizonyult.

A Vaporline GWT300-H speciális,- magas hőmérsékletű hulladékhő, magas hőfokszintű hasznosítására kifejlesztett-hőszivattyús rendszer. A GWT300 típusú víz-víz rendszerű hőszivattyú tömegáram igénye 390 1/1min a 34,8 °C/70 °C víz-víz hőfokszinten a fűtési teljesítménye 240 kW. A 610 kW teljesítmény eléréséhez azonban szükség van 3db hőszivattyúra. Erre a tökéletes megoldás három hőszivattyú elpárologtató oldali sorba kapcsolása, háromfokozatú hűtés megvalósítása. A speciálisan hulladékhő hasznosításra szánt GWT típusú hőszivattyúk alkalmazásával egy ilyen rendszernél akár évi 5,8 millió forintot is megspórolhatunk. A számított megtérülési idő nagyon kedvező, akár 2,5 év. Emiatt az ár érték arányban mindenképp a speciálisan tervezett hőszivattyú hulladékhő hasznosítására tervezett hőszivattyúk alkalmazása a célszerű. Megállapítható, hogy a magas hőmérsékletű, tisztított ipari szennyvizek magas hőmérsékletű hasznosításában a speciálisan erre a feladatra tervezett és fejlesztett hőszivattyúinkban óriási lehetőségek rejlenek, hiszen az évi kihasználtság és a SCOP értékek mellett a hőszivattyús rendszerek megtérülési ideje rendkívül gyors.

Miért érdemes minket választani hőszivattyúk hulladékhőre?

Cégünk az elmúlt években kifejlesztette a hulladékhőre, az elfolyó termálvizekben lévő hő leghatékonyabb visszanyerésére alkalmas Vaporline GWT típusú hőszivattyús termékeket. Amellett, hogy igen magas hőfokon elfolyó termálvizet tudnak közvetlenül hasznosítani, fűtés szempontjából magas hőmérsékletű hőleadó berendezéseket lehet ezzel a termékcsaláddal üzemeltetni.